UA RU

Купити, продати або обміняти: плани українських автомобілістів на 2024 рік

Плани багатьох українців щодо купівлі та продажу автомобілів змінилися через повномасштабне вторгнення

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість українців планує змінити своє авто

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерти провели опитування серед українських водіїв щодо їх планів на 2024 рік. У дослідженні взяли участь 1200 осіб.

Редакція Pro Гроші розповість про плани українських автомобілістів на 2024 рік, які ґрунтуються на результатах опитування, проведених маркетплейсом AUTO.RIA.

Опитування було проведено у період з листопада по грудень 2023 року. Серед опитаних 78% склали чоловіки та 8% – жінки. Ще 14% утрималися від відповіді.

Плани українських автомобілістів щодо покупки чи зміни авто у 2024 році

Експерти з'ясували, чи планують українці купити, продати чи обміняти своє авто наступного року. 89% респондентів вже мають свій транспортний засіб і 78% з них планують його замінити. При цьому 31% водіїв хочуть зробити це найближчим часом, а 47% поки що не мають конкретних термінів.

Також 11% опитаних українців ще не мають свого автомобіля. З них 93% планує придбати авто у 2024 році.

Чи є в українських автомобілістів власне авто
Фото: AUTO.RIA

Цілі купівлі автомобіля серед українців різняться. Наприклад, 47% респондентів хочуть придбати потужнішу модель, 45% водіїв мають намір вибрати комфортніше авто, а 8% вказали, що мають намір купити транспортний засіб, щоб зберегти своє життя у разі небезпеки. Ще 7% українців відкладали покупку після початку повномасштабного вторгнення, але планують зробити це найближчим часом.

Більшість жителів України не планують імпортувати авто з-за кордону (36%). Проте 35% водіїв заявили, що розглядають можливість придбати автомобіль з Європи.

Чи планують українці імпортувати авто з інших країн
Фото: AUTO.RIA

Згідно з опитуванням, 29% українців розраховують купити автомобіль за ціною від 10 000 до 20 000 доларів. Ще 20% респондентів планують придбати авто у межах 4000 – 6000 доларів.

Повномасштабне вторгнення Росії вплинуло на бюджет для покупки автомобіля серед багатьох українців. Таку відповідь дали 48% опитаних осіб. Ще 11% водіїв заявили, що їхній бюджет на купівлю авто не змінився.

Як повномасштабне вторгнення вплинуло на бюджет при купівлі авто серед українців
Фото: AUTO.RIA

Дослідження показало, що війна вплинула на пріоритети українців під час вибору автомобіля. Багатьом водіям довелося знизити свої бюджети на покупку авто.

Чи плануєте ви змінити автомобіль у 2024 році?

В Україні почали купувати більше кросоверів

В Україні у листопаді придбали 25,6 тисячі уживаних кросоверів та позашляховиків. Частка таких авто на вторинному ринку становила 25,1%.

Серед автовиробників у сегменті кросоверів та позашляховиків з пробігом лідирує бренд Nissan. Друге місце утримує Volkswagen, а на третій позиції розташувалася Toyota.

Кросовери та позашляховики популярні в Україні завдяки своїй практичності та прохідності. Також ці моделі просторіші за інші легкові автомобілі.

Раніше ми писали, чи можна їздити на авто без бампера та у яких випадках передбачено штраф. Також ми повідомляли, електромобілі з яким кольором кузова найчастіше купують в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі