Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Скільки коштуватиме пальне у лютому та на початку весни – прогноз від експерта

Експерт прогнозує, що вже до кінця цього місяця українцям варто очікувати певних змін на ринку

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

На АЗС будуть нові ціни

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Безліч факторів впливають на ціноутворення пального, а тому ціна на нього змінюється ледь не щодня. Однак вже заздалегідь можна зробити певні прогнози стосовно вартості сировини, які точно потішать водіїв.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Зміст
1.Що буде з пальним у лютому
2.Чи можуть заправки самостійно підняти ціну
3.Чи очікувати дефіциту пального весною через аграрний сезон
4.Яка буде ціна на пальне весною

Що буде з пальним у лютому

Експерт прогнозує, що вже до кінця цього місяця українцям варто очікувати зниження цін на заправках. На це впливають ключові події, які відбулись у січні:

  • зміцнення гривні;

  • прогнозоване здорожчання нафти, яке не відбулося.

У перші дні лютого ціна на нафту зафіксувалась на позначці 80 доларів за барель, а це дає надію очікувати бензин та дизпальне по 46-47 гривень за літр в середньому.

А тому, якщо протягом лютого нічого не станеться, що потрясе ринок, то можна буде побачити мінус три гривні від поточної ціни до кінця цього місяця. Схожа ситуація буде і з цінами на автомобільний газ.

У січні середня ціна на ринку по АЗС на сировину становила 26 гривень за літр. Хоча оптова ціна була нижче 20 гривень за літр. Тобто, націнка трималась чимала. А дивлячись на всі показники, які прогнозують нам здешевшання, то варто очікувати, що ціна на газ впаде навіть більше, ніж на бензин та дизпальне, – каже експерт.

Але це можливо лише у тому випадку, якщо майбутні страйки на польському кордоні не погіршать ситуацію на ринку пального.

Якщо розглядати сумний варіант, то цілком можливо, що через дані події оптова ціна піде вверх, як це було в листопаді 2023 року. Але я сумніваюсь, що таких високих позначок вона досягне і цього разу. Все тому, що лютий – сезон низького споживання. Так було завжди, – додає Олександр Сіренко.

Чи можуть заправки самостійно підняти ціну

За словами експерта, АЗС завжди хочуть заробляти більше і це було досить помітно в січні. Тоді оптова ціна знизилась і заправки мали змогу теж зменшити вартість, але вони так і залишили її на рівні майже 55 гривень за літр бензину.

Однак разом з цим великі гравці на ринку збільшили знижки для своїх клієнтів. Виходить, що вони дійсно продавали пальне дешевше, ніж це було вказано на стелі, завдяки акціям.

Тому цілком можливий і такий варіант, що на стелах АЗС ціни зміняться мінімально, однак разом зі знижками та акціями ви зможете помітити ту саму справжню та знижену вартість, яку прогнозують на ринку, – каже спікер.

Хід зі знижками – це ніщо більше, ніж маркетинговий хід, аби отримати ще більшу кількість клієнтів.

Чи очікувати дефіциту пального весною через аграрний сезон

Наразі до нього вже триває підготовка. Однак експерт заспокоює людей і каже, що даний сезон не вплине на ціну дизельного пального та дефіцит сировини.

Я бачу, що в нас вже відпрацьовані маршрути постачання та багато пального, яке вже законтрактоване. Воно їде до європейських перевалок, потім перевантажується автомобільним транспортом та їде до України. Я не бачу навіть натяків на певні дефіцитні прояви й вважаю, що ми спокійно пройдемо цей сезон, – говорить спікер.

Яка буде ціна на пальне весною

Вважаю, що і коридор нафти у цей період буде спокійний – 75-80 барелів. Від валюти поки теж ніяких неочікуваних поворотів ніхто не чекає. Але не варто забувати, що кожен чинник, який впливає на ціноутворення пального – це певна "бомба", яка може вибухнути та змінити хід подій у будь-який момент, – каже експерт.

Якщо буде стабільний зовнішній ринок, а країни-партнери й надалі допомагатимуть Україні, то можна навіть очікувати оптові ціни на бензин та дизпальне у районі 40 гривень за літр. Виходить, що дорожчого за 47 гривень за літр пального на українських заправках не має бути.

Отже, що українцям варто очікувати здешевшання сировини, але лише за умови, стабільних подій на ринку.

Раніше ми повідомляли, що у "Дії" з'явиться нова послуга для водіїв. Також ми писали, як захистити свій транспортний засіб від автокрадіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.