Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Через блокаду кордону в Україні може подорожчати автогаз – скільки доведеться платити

За словами експерта, українцям варто підготувати до чималого здорожчання, яке відбудеться вже найближчим часом

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні може подорожчати пальне

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Через блокаду поляками кордону, в Україні може подорожчати автомобільний газ. Все тому, що водії повинні об'їжджати польську ділянку при імпорті сировини. Однак повного дефіциту автогазу не повинно бути.

Про це повідомив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, пише Укрінформ.

"По скрапленому газу очікуємо здорожчання. Але, якщо восени здорожчання було через дефіцит, бо 30% імпорту було заблоковано, то зараз дефіциту не буде. Але Польща залишається великим постачальником автогазу", – пояснив він.

За словами експерта, постачальники сировини не можуть переорієнтуватися на залізницю. Все через певні технічні причини. Саме тому водії мусять обʼїжджати польський кордон через Словаччину чи Румунію. А це все додаткові гроші.

"Це коло буде коштувати нам до приблизно трьох гривень на літр. Ми бачимо, що вже підвищуються ціни як у роздрібному ринку, так і в оптовому", – прогнозує експерт.

Однак дещо інша ситуація з бензином та дизелем. На них немає ніякого впливу через блокаду кордону, адже постачальники цього пального уже пристосувалися до такого перебігу подій.

"Що стосується залізниці, поки що ознак блокування перевезень нафтопродуктів не бачимо. Постачальники, в тому числі Orlen, планують відвантаження", – зауважив Куюн.

Однак не дивлячись на це, учасники ринку продовжують слідкувати за розвитком подій на кордоні. Якщо польські протестувальники почнуть блокувати залізничні перевезення, то Україна одразу почне відчувати ці наслідки.

Чому поляки заблокували кордон

Раніше ми вже розповідали про те, що польська незалежна профспілка "Солідарність", 13 лютого оголосила про початок блокування кордону. Страйк розпочався ще 9 лютого, а от 20 числа фермери повністю заблокують усі прикордонні переходи між Польщею та Україною. Розпочались ці заходи через такі причини:

  • неприйнятна позиція Європейського Союзу;

  • пасивність польської влади в питаннях співпраці з Європейською комісією та дотримання рішень Єврокомісії щодо імпорту сільськогосподарської та харчової продукції з України.

Польські фермери виступають проти:

  • імплементації "Європейської зеленої угоди";

  • стратегії "від ферми до столика";

  • Спільної сільськогосподарської політики ЄС в її поточному вигляді.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше інформації про це читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми повідомляли, що польські фермери заблокували ще кілька пунктів пропуску. Також ми писали, де найбільші черги на кордоні України з Польщею були зафіксовані 12 січня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.