Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Чи загрожує Україні дефіцит пального через активну роботу аграріїв – прогноз на весну

Якщо на українському ринку буде нестача сировини, то цілком ймовірно, що зросте й вартість продукту

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку пального оновляться ціни

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У людей завжди є страх, що саме весною в Україні кожного року може виникнути дефіцит пального. По-перше, через посівну кампанію, коли сільгосппідприємства та фермери активно використовують дизпаливо для обробки поля. По-друге, збільшення попиту на дизпаливо збігається зі збільшенням його цін через глобальні тенденції нафтового ринку та економічні фактори. Однак чи варто і цього року чекати дефіциту та зростання цін?

Про це у коментарі Pro Гроші розповів аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Чи очікувати дефіциту пального весною через аграрний сезон

За словами експерта, ринок пального вже готується до даного періоду. Саме тому людям немає чого переживати, каже спікер і додає, що даний сезон не вплине на дефіцит сировини, а саме дизельного пального, який є досить затребуваний у даний період.

"Я бачу, що в нас вже відпрацьовані маршрути постачання та багато пального, яке вже законтрактоване. Воно їде до європейських перевалок, потім перевантажується автомобільним транспортом та їде до України. Я не бачу навіть натяків на певні дефіцитні прояви й вважаю, що ми спокійно пройдемо цей сезон", – говорить спікер.

Яка буде ціна на пальне весною

"Вважаю, що і коридор нафти у цей період буде спокійний – 75-80 барелів. Від валюти поки теж ніяких неочікуваних поворотів ніхто не чекає. Але не варто забувати, що кожен чинник, який впливає на ціноутворення пального – це певна "бомба", яка може вибухнути та змінити хід подій у будь-який момент", – каже експерт.

Виходить, що у випадку стабільного зовнішнього ринку та продовження підтримки країн-партнерів, можна навіть очікувати оптові ціни на бензин та дизпальне у районі 40 гривень за літр. А отже дорожчого за 47 гривень за літр пального на українських заправках не має бути.

Які фактори впливають на ціну пального

Вона визначається комплексом факторів, включаючи, але не обмежуючись:

  • Ціни на нафту. Оскільки нафта є основним джерелом сировини для бензину та дизельного пального, зміни в цінах на нафту на світових ринках мають прямий вплив на ціну пального.

  • Податки та акцизи. Податки та акцизи, накладені урядом, можуть суттєво впливати на ціну пального.

  • Попит та пропозиція. Події, що впливають на попит та пропозицію пального, такі як економічна активність, сезонність, погодні умови та геополітичні конфлікти, можуть також визначати ціни.

  • Курс валют. Якщо валютний курс змінюється, це може вплинути на вартість імпортованого нафтопродукту.

Все це разом має чималий вплив на вартість сировини.

Раніше ми повідомляли, що у "Дії" з'явиться нова послуга для водіїв. Також ми писали, як захистити свій транспортний засіб від автокрадіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.