UA RU

Як зміняться ціни на нові та вживані авто в Україні у 2024 році: думка експертів

Експерти дали прогноз щодо вартості нових та вживаних автомобілів в Україні на 2024 рік в ексклюзивному коментарі сайту Pro Гроші

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Український авторинок може суттєво змінитися у 2024 році

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Автомобільний ринок України змінився після повномасштабного вторгнення Росії. Проте він поступово відновлюється та встановлює різні рекорди.

Редакція Pro Гроші дізналася думку експертів маркетплейсу AUTO.RIA про те, як зміняться ціни на авто в Україні у 2024 році.

Наступного року ціни на вживані автомобілі можуть сильно змінитись у порівнянні з поточним роком. На це вплине багато різних факторів.

Протягом 2023 року середня ціна на маркетплейсі AUTO.RIA на легкові авто коливалася в межах 12 700–13 700 доларів. Порівняно з минулим роком, у 2023 році ціни на авто стабільніші. Ми можемо визначити, що тренд на електрифікацію та перехід до альтернативних видів пального впливають на попит на бензинові та дизельні автомобілі. Якщо тенденція до зменшення використання традиційних двигунів внутрішнього згоряння продовжуватиметься, це може призвести до збільшення пропозиції уживаних авто з такими силовими установками та, відповідно, зниження їхньої середньої ціни, — каже Ірина Кобернюк, керівник розвитку продуктів уживаних авто у AUTO.RIA.

Ірина Кобернюк зазначила, що на вартість уживаних авто впливатимуть умови війни та економічні чинники. Також слід враховувати зміни у законодавстві, підвищення тарифів, блокування кордонів та коливання валютних курсів.

На ринку нових автомобілів у 2024 році також очікується кілька змін. Найбільший вплив може мати зростання популярності електромобілів серед українців.

Електричні авто набирають популярності серед українців. Очікується, що конкуренція в цьому сегменті підніметься, а виробники постачатимуть на ринок нові моделі з удосконаленими технологіями та підвищеною ефективністю, що може збільшити середню вартість нових електромобілів, — коментує Яна Проліс, керівник розвитку нових автомобілів у AUTO.RIA.

Яна Проліс наголосила, що підвищений інтерес до електромобілів серед українців пов'язаний із ракетними атаками по інфраструктурі паливної галузі. Це викликало дефіцит пального та водії стали купувати більше електричних моделей.

Експерт вважає, що ціни на нові автомобілі в Україні стануть вищими у 2024 році. Особливо це вплине на сегмент електромобілів.

В Україні можуть сильно змінитись ціни на пальне

В Україні очікується зниження цін на автомобільне пальне. Це може статися вже до кінця 2023 року.

Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн заявив, що зниження цін на пальне в Україні відбудеться вже до Нового року. Автогаз може подешевшати до 30 грн/літр, а бензин коштуватиме менше ніж 50 грн/літр.

Більшість українських компаній змогли обійти польську блокаду. При цьому вони використали кілька шляхів розв'язання проблеми.

Раніше ми писали, що українці зможуть купувати автомобілі у "Дії". Також ми повідомляли, що в Україні стали купувати більше кросоверів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі