Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Зміна цін на пальне та розмитнення авто в "Дії": що чекає на водіїв у 2024 році

Наступного року на українських автомобілістів чекають як приємні, так і неприємні зміни

Фото: Unsplash, Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Наступного року відбудеться безліч змін для водіїв

Фото: Unsplash, Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році на українських водіїв чекає безліч змін. Серед них нововведення та подорожчання деяких послуг.

Редакція Pro Гроші розповість про головні зміни, до яких потрібно підготуватися автомобілістам наступного року.

2024 рік подарує українським водіям кілька корисних нововведень. Вони дозволять отримувати деякі послуги швидше та зручніше.

Що чекає на українських водіїв у 2024 році
1. Розмитнення авто в "Дії"
2. Нові посвідчення водія та техпаспорт
3. Зміна вартості послуг МВС
4. Зміна вартості палива
5. Нові штрафи за неправильне паркування

Розмитнення авто в "Дії"

У Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт, яким пропонується дозволити розмитнювати транспортні засоби у "Дії". При цьому буде введено електронну базу даних для коригування митної вартості авто

У 2024 році в "Дії" може з'явитися послуга подання електронної митної декларації для оформлення легкового авто. Якщо задекларована митна вартість менша за ціну ідентичного авто, що міститься в електронній базі даних, застосовуватиметься механізм коригування.

Для визначення митної вартості автомобіля враховуватимуть ціну на нову модель з урахуванням коефіцієнта віку. Наприклад, для авто віком до 1 року цей коефіцієнт становить 0,95, а для транспортного засобу від 15 років і старше – 0,1.

Нові посвідчення водія та техпаспорт

У 2024 році з'являться посвідчення водія та техпаспорт нового зразка. Ці документи краще захищені від підробки.

На нових посвідченні водія та техпаспорті розмістять QR-код з посиланням на електронний сервіс для перевірки відомостей. Справжність документів можна буде перевірити онлайн.

Спершу сервісні центри МВС видаватимуть водіям документи поточного зразка. Після того як старі посвідчення водія та техпаспорти закінчаться, українці отримають нові документи. Якщо цього не станеться, зміна зразка відбудеться з 1 серпня 2024 року.

Українці зможуть продовжувати користуватися посвідченням водія та техпаспортом поточного зразка. Ці документи діють протягом терміну, на який вони були видані.

Зміна вартості послуг МВС

Вже з 1 січня 2024 року видача посвідчень водія, складання іспитів з водіння та реєстрація авто подорожчають. Кабінет міністрів України вже ухвалив відповідну постанову.

З 2024 року в Україні подорожчають послуги МВС:

  • видача посвідчення водія – з 26 грн до 230 грн;
  • прийняття теоретичного іспиту з водіння – з 13 до 250 грн;
  • прийняття практичного іспиту з водіння – з 13 грн до 420 грн;
  • реєстрація, перереєстрація транспортних засобів – з 200 до 350 грн.

Схожий законопроєкт розглядали ще у 2022 році. Тоді авторами виступили група депутатів фракції "Слуга народу" та інші нардепи.

Зміна вартості палива

Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн заявив, що до Нового року в Україні може сильно подешевшати автомобільне паливо. За його словами, вартість автогазу знизиться до 30 грн/літр, а бензину – менше ніж до 50 грн/літр.

Причина полягає в тому, що більшість українських компаній змогли обійти польську блокаду. Для цього вони використали кілька шляхів розв'язання проблеми.

Нові штрафи за неправильне паркування

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується збільшити штрафи за неправильне паркування. Це стосуватиметься водіїв великогабаритних та великовагових транспортних засобів.

Суму штрафу за порушення правил стоянки для водіїв вантажівок планують збільшити до 6800 грн. Усі рішення щодо цієї категорії правопорушень прийматимуться на підставі протоколів поліцейських та подальшого розгляду справ у суді. Якщо дії порушника визнають незначними, то водій може уникнути адміністративної відповідальності.

Раніше ми писали, які автомобілі найчастіше шукали та купували українці у 2023 році. Також ми повідомляли, що в Україні призупинили роботу автомобілів-фантомів для фіксації порушень правил дорожнього руху.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.