Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Чи можна їздити на "євробляхах" в Україні та чи варто їх купувати: відповідь юристів

Автомобілі на європейській реєстрації можуть завдати безліч проблем своїм власникам в Україні

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Купівля "євробляхи" має великі ризики

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі водії вважають за краще купувати автомобілі на європейській реєстрації, які в Україні прозвали "євробляхами". Вони дешевші за моделі з українськими номерними знаками, але можуть завдати безліч проблем своїм власникам.

Про це розповіли на сайті Дорожній адвокат.

"Євробляхами" називають автомобілі з іноземною реєстрацією, які були тимчасово ввезені на територію України. У період з 2015 по 2018 роки українці імпортували сотні тисяч таких авто, доки не було збільшено штрафи за порушення митних правил.

В Україні можна знайти велику кількість таких авто. Вони значно дешевші за моделі з українською реєстрацією, що може здатися вигідною пропозицією.

Власники таких автомобілів часто натрапляють на труднощі. В Україні заборонено експлуатувати транспортні засоби на іноземній реєстрації без сплати митних платежів.

Водії "євроблях" ризикують отримати великий штраф за експлуатацію таких автомобілів. У деяких випадках передбачено навіть конфіскацію транспортного засобу.

Поліцейські мають право оштрафувати власника авто на іноземній реєстрації на 8500 грн. За повторне порушення передбачено штраф до 17 000 грн.

Крім правоохоронців, оштрафувати водія "євробляхи" може й митниця. За перевищення терміну тимчасового ввезення автомобіля власникові доведеться заплатити 170 000 грн або віддати свій транспортний засіб.

Юристи рекомендують не купувати авто на іноземній реєстрації. В іншому випадку ви ризикуєте отримати великий штраф і втратити своє авто.

У яких випадках страхова компанія може відмовити у відшкодуванні збитків при ДТП

В Україні у разі ДТП більшість водіїв звертаються до страхових компаній для відшкодування збитків. Попри це, у них є законні підстави, згідно з якими регламентна виплата може бути не здійснена.

У яких випадках страхова компанія може відмовити у відшкодуванні збитків учасникам ДТП:

  • якщо водій навмисне спровокував страховий випадок (не поширюється на осіб, дії яких пов'язані з виконанням цивільного чи службового обов'язку);
  • якщо водій навмисне спровокував злочин, який спричинив страховий випадок;
  • якщо страхова компанія не має можливості встановити факт ДТП, причини, обставини його настання або розмір завданих збитків;
  • якщо водій не подав заяву про страхове відшкодування протягом одного року з моменту ДТП, якщо шкода була завдана майну (якщо шкода була завдана здоров'ю або життю потерпілого, цей термін збільшується до трьох років).

Крім цього, страхова компанія може відмовити у здійсненні відшкодування у разі невизнання майнових вимог заявника. Тому водіям варто уважніше вивчати угоди, які вони підписують зі своїми страховими компаніями.

Раніше ми повідомляли, що в Україні збільшиться кількість камер фіксації порушень ПДР. Також ми писали, які штрафи за порушення ПДР можна сплатити зі знижкою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.