Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Чи можуть водія оштрафувати за відсутність аптечки чи вогнегасника в авто

Тільки одну категорію водіїв можуть покарати за відсутність аптечки чи вогнегасника в автомобілі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Водіям рекомендується возити із собою вогнегасник та аптечку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі водії стикалися зі штрафами за відсутність аптечки та/або вогнегасника в автомобілі. Юристи пояснили, чи таке покарання є законним.

Про це розповіли у Telegram-каналі Ти ж ЮРИСТ.

У ПДР сказано, що водії не можуть експлуатувати автомобіль за відсутності медичної аптечки, вогнегасника та знаку аварійної зупинки. За це поліцейські часто штрафують водіїв на 340 грн.

Варто зазначити, що відсутність в автомобілі аптечки, вогнегасника та знаку аварійної зупинки не є технічною несправністю. Тому його експлуатацію не заборонено.

Тож штраф за відсутність цих предметів у авто не є законним. За подібне порушення водій може отримати лише попередження від інспекторів.

Проте водії, які надають послуги з перевезення пасажирів, можуть отримати штраф у розмірі 680 грн за відсутність в авто медичної аптечки, робочого вогнегасника та знаку аварійної зупинки. За повторне порушення можуть позбавити посвідчення водія на строк від 3 до 6 місяців.

Попри це, медична аптечка, вогнегасник та знак аварійної зупинки є важливими предметами, які можуть урятувати життя. Рекомендується возити їх із собою на випадок непередбаченої ситуації.

Коли можна не сплачувати судовий збір під час оскарження штрафів за порушення ПДР

В Україні можна оскаржити в суді безпідставні штрафи за порушення ПДР, але ця послуга не є безплатною. Юристи поділилися, хто звільнений від сплати судового збору.

При оскарженні штрафів за порушення ПДР українцям необхідно сплачувати судовий збір. Деякі категорії громадян звільнено від цього.

Хто звільнений від сплати судового збору:

  • особи з інвалідністю, отриманої під час Другої світової війни та сім'ї військових, які загинули або зникли безвісти;
  • особи з інвалідністю І та II груп, а також їх законні представники;
  • особи, які належать до 1 та 2 категорій постраждалих від Чорнобильської катастрофи;
  • військовослужбовці;
  • особи, для яких під час подання позову розмір судового збору перевищує 5% їх річного доходу за минулий календарний рік;
  • батьки дитини до 14 років, якщо другий батько не платить аліменти;
  • батьки дитини з інвалідністю, якщо другий з батьків не платить аліменти;
  • самотні батьки дитини віком до 14 років або дитини з інвалідністю;
  • члени багатодітної чи малозабезпеченої сім'ї.

Щоб отримати право не сплачувати судовий збір, необхідно надати відповідне клопотання. У ньому слід обґрунтувати своє право.

Раніше ми писали, які документи необхідні для купівлі або продажу автомобіля в Україні. Також ми повідомляли, чи можна їздити на "євробляхах" в Україні та чи варто їх купувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.