Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Поломка габаритних вогнів на автомобілі: чи може поліція оштрафувати водія

В Україні за керування авто з несправними габаритними вогнями передбачено штраф у розмірі 340 грн

Фото: Патрульна поліція України/Facebook, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Водіям складно помітити несправність під час руху

Фото: Патрульна поліція України/Facebook, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Під час поїздки на авто водії можуть зіткнутися з непередбаченими поломками. Юристи поділилися, чи може поліція оштрафувати за несправність габаритних вогнів, і що робити в такому випадку.

Про це розповіли на сайті Дорожній адвокат.

Поломку габаритних вогнів на авто легко помітити зі сторони, особливо вночі. Проте водій може не відразу розпізнати несправність.

В Україні передбачено штраф у розмірі 340 грн за керування авто з несправними габаритними вогнями. У разі повторного порушення протягом року водія можуть позбавити прав на строк від 3 до 6 місяців.

Перед поїздкою водій повинен перевірити технічний стан свого транспортного засобу. Проте поломка може виникнути під час руху.

У разі несправності габаритних вогнів, водій повинен усунути поломку на місці. Якщо це неможливо, він повинен вирушити до місця стоянки або ремонту за коротким маршрутом.

Під час руху необхідно увімкнути аварійну сигналізацію. Так іншим учасникам руху буде легше помітити транспортний засіб.

Чи матиме водій штраф у разі поломки, залежить від його пояснень поліції. Якщо він не знав про несправність та після розмови з правоохоронцями збирається відремонтувати габаритні вогні, покарання можна уникнути.

В Україні водія виправдали за керування авто без прав

В Україні суд виправдав водія, який їхав на авто без водійського посвідчення. До такого рішення призвели неправомірні дії поліцейських.

Поліцейські мають право зупинити водія транспортного засобу лише на законних підставах. Інакше дії правоохоронців можна оскаржити у суді.

У цьому випадку правоохоронці зупинили водія для перевірки документів. Чоловік заявив, що це не є законною підставою, але інспектори відстоювали свою думку.

З'ясувалося, що водій повторно керував автомобілем без відповідних документів. На нього було складено протокол про адміністративне правопорушення.

Суд розглянув цю справу і визнав, що поліцейські не мали законних підстав для зупинки водія. Тому складений протокол визнано недійсним.

Раніше ми писали, чи можна їздити на "євробляхах" в Україні та чи варто їх купувати. Також ми повідомляли, в яких випадках страхова компанія може відмовити у відшкодуванні збитків у разі ДТП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.