Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Штраф за керування авто напідпитку: адвокат розповів про новий "розвод" від поліції

Деякі поліцейські можуть скласти протоколи на водіїв, навіть якщо вони не порушили ПДР

Фото: Патрульна поліція України/Facebook, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Уникнути "розводу" від поліцейських можна, дотримуючись деяких порад

Фото: Патрульна поліція України/Facebook, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі поліцейські почали складати протоколи на водіїв за керування авто напідпитку без явних ознак порушень ПДР. Юрист поділився, як уникнути нового "розводу" від недобросовісних правоохоронців.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі.

Як влаштований новий "розвод" від поліцейських

Одна з таких ситуацій сталася з чоловіком, який стояв біля свого авто, припаркованого поряд із його двором. Увечері приїхали патрульні та вимагали пред'явити їм документи.

Чоловік не став заперечувати, сів в автомобіль, дістав техпаспорт та посвідчення водія, після чого віддав документи поліцейському. Після цього патрульний заявив, що від водія пахне алкоголем та запропонував пройти відповідний тест.

Чоловік відповів, що нічого не вживав. У відповідь поліцейський попросив переставити авто, щоб не заважати іншим учасникам руху.

Водій сів за кермо та переставив свій автомобіль, після чого йому повторно запропонували пройти тест на алкоголь. Чоловік відмовився, через що правоохоронці склали протокол за відмову від проходження обстеження та забрали у нього посвідчення водія. Справу було направлено ​​до суду.

Адвокат зазначив, що суду вдалося виграти, довівши, що це була провокація з боку патрульних. У поліцейських попросили надати повний запис із місця інциденту, який показав, що водій невинний.

Не одиничний випадок

Схожий випадок стався з групою людей після початку комендантської години. Вони стояли біля припаркованого автомобіля біля під'їзду. Поліцейські перевірили їхні документи та поцікавилися, що вони роблять.

Дізнавшись про присутність власника автомобіля, правоохоронці попросили його переставити транспортний засіб на місце для паркування та записали це на відео. Після цього на водія було складено протокол.

Що робити у разі такого "розводу" від поліцейських:

  • вимагайте увімкнути поліцейських нагрудні камери та заявіть, що не перебували за кермом;
  • попросіть правоохоронців пояснити причину перевірки документів;
  • не передавайте документи до рук поліцейським;
  • якщо правоохоронці все одно збираються скласти протокол, викличте інший екіпаж та старшого по зміні;
  • у разі складання протоколу поставте свій підпис і напишіть, що ви не знаходилися за кермом.

За словами адвоката, такі дії дозволять виграти справу у суді. У поліцейських не вистачить доказів, щоб оштрафувати водія.

У яких випадках страхова компанія може відмовити у відшкодуванні збитків при ДТП

Страхові компанії часто відшкодовують збитки учасникам ДТП. Проте вони мають законні підстави, за якими можуть уникнути регламентної виплати.

У яких випадках страхова компанія може відмовити у відшкодуванні збитків учасникам ДТП:

  • якщо водій навмисне спровокував страховий випадок (не поширюється на осіб, дії яких пов'язані з виконанням цивільного чи службового обов'язку);
  • якщо водій навмисне спровокував злочин, який спричинив страховий випадок;
  • якщо страхова компанія не має можливості встановити факт ДТП, причини, обставини його настання або розмір завданих збитків;
  • якщо водій не подав заяву про страхове відшкодування протягом одного року з моменту ДТП, якщо шкода була завдана майну (якщо шкода була завдана здоров'ю або життю потерпілого, цей термін збільшується до трьох років).

Крім цього, страхова компанія може відмовити у здійсненні регламентної виплати у разі невизнання майнових вимог заявника. Водіям слід уважніше вивчати угоди, які вони підписують зі своїми страховими компаніями.

Раніше ми повідомляли, що в Україні збільшиться кількість камер фіксації порушень ПДР. Також ми писали, що ТЦК можуть отримати доступ до даних посвідчень водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.