Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

В Україні можуть збільшити штрафи за порушення ПДР: подробиці законопроєкту

У Верховній Раді пропонують посилити відповідальність для водіїв у сфері безпеки дорожнього руху

Фото: Патрульна поліція України/Facebook, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Законопроєкт спрямований на підвищення безпеки дорожнього руху

Фото: Патрульна поліція України/Facebook, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується посилити відповідальність за порушення деяких правил дорожнього руху. Також планується змінити підхід до фіксації перевищень швидкості.

Про це сказано у законопроєкті №11029 від 20.02.2024.

Депутати пропонують посилити відповідальність водіям у сфері безпеки дорожнього руху. За використання шин, які не відповідають сезону, може бути накладено штраф у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн). За повторне порушення планують штрафувати на суму від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (3400-8500 грн) з позбавленням права керування авто від 3 до 6 місяців.

Якщо законопроєкт буде ухвалено, перевищення середньої швидкості руху почнуть визначати шляхом поділу подоланої автомобілем відстані на час, який був витрачений ним на проїзд певної ділянки дороги. Середньою швидкістю руху вважається швидкість, яка була визначена приладами контролю з функціями фото- та відеофіксації.

Чи можуть водія оштрафувати за відсутність аптечки чи вогнегасника в авто

Іноді водіїв штрафують за відсутність аптечки чи вогнегасника в авто. Юристи пояснили, чи таке покарання є законним.

У ПДР зазначено, що водії не можуть експлуатувати транспортний засіб за відсутності медичної аптечки, робочого вогнегасника та знаку аварійної зупинки. За це поліцейські часто штрафують на 340 грн.

Відсутність у транспортному засобі аптечки, вогнегасника та знака аварійної зупинки не є технічною несправністю. Тому його експлуатацію не заборонено.

Штраф за відсутність цих предметів в автомобілі не законний. За таке порушення водій може отримати лише попередження.

Водії, які надають послуги з перевезення пасажирів, можуть отримати штраф у розмірі 680 грн за відсутність медичної аптечки, робочого вогнегасника та знака аварійної зупинки. За повторне порушення їм загрожує позбавлення посвідчення водія на строк від 3 до 6 місяців.

Варто зазначити, що медична аптечка, робочий вогнегасник та знак аварійної зупинки є важливими предметами, які можуть урятувати життя. Рекомендується возити їх із собою на випадок непередбаченої ситуації.

Раніше ми писали, кому дозволено їздити на авто без страхового поліса. Також ми повідомляли, як не отримати штраф за вимушену зупинку авто у недозволеному місці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.