Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

В Україні водія виправдали за керування автомобілем без прав: рішення суду

Суд визнав складений поліцейськими протокол про адміністративне правопорушення недійсним

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Водій зміг довести незаконність своєї зупинки поліцейськими

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні суд виправдав чоловіка, який керував автомобілем без посвідчення водія. Причиною такого рішення стали неправомірні дії поліцейських.

Про це розповіли на сайті Дорожній адвокат.

В Україні поліція може зупинити водія транспортного засобу лише на законних підставах. Інакше дії правоохоронців можна оскаржити у суді.

Перелік підстав для зупинки авто міститься у статті 35 Закону України "Про Національну поліцію". Зокрема, до них входять порушення правил дорожнього руху або наявність інформації про злочин.

У цьому випадку співробітники поліції зупинили водія авто для перевірки документів. Чоловік заявив, що це не є законною підставою. Проте інспектори відстоювали свою думку.

З'ясувалося, що водій повторно керував автомобілем без відповідних документів. На нього було складено протокол про адміністративне правопорушення, який передбачає накладення штрафу у розмірі 40 800 грн та позбавлення права керування від 5 до 7 років.

Суд розглянув цю справу та визнав, що поліцейські не мали законних підстав для зупинки водія. Тому складений протокол про адміністративне правопорушення було визнано недійсним.

Чи можна їздити на "євробляхах" в Україні та чи варто їх купувати

В Україні можна купити авто на європейській реєстрації. Вони дешевші за моделі з українськими номерними знаками, але можуть доставити безліч проблем.

"Євробляхами" називають автомобілі з іноземною реєстрацією, які були тимчасово ввезені в Україну. З 2015 до 2018 року українці імпортували сотні тисяч таких автомобілів.

Власники "євроблях" часто натрапляють на юридичні труднощі. В Україні заборонено експлуатувати транспортні засоби на іноземній реєстрації без сплати митних платежів

Правоохоронці мають право оштрафувати власника авто на іноземній реєстрації на 8500 грн. За повторне порушення передбачено штраф до 17 000 грн.

Також водія "євробляхи" може оштрафувати митниця. За перевищення терміну тимчасового ввезення автомобіля власникові доведеться заплатити 170 000 грн або віддати свій транспортний засіб.

Юристи радять не купувати авто на іноземній реєстрації. В іншому випадку ви ризикуєте отримати великий штраф і втратити свій транспортний засіб.

Раніше ми повідомляли, у яких випадках страхова компанія може відмовити у відшкодування збитків за ДТП. Також ми писали, які штрафи за порушення правил дорожнього руху можна сплатити зі знижкою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.