Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Як не отримати штраф за вимушену зупинку авто у недозволеному місці: поради юристів

Водіїв не завжди можуть оштрафувати за зупинку автомобіля у недозволеному місці, але є певні умови

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У водія може бути безліч причин для непередбаченої зупинки авто

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У деяких випадках водіям доводиться здійснювати вимушену зупинку транспортного засобу у тих місцях, де вона заборонена. Існують певні винятки із правил, які дозволяють уникнути штрафу.

Про це розповіли на сайті Дорожній адвокат.

У ПДР сказано, що зупинка заборонена, зокрема, на пішохідних переходах, на перехрестях, на зупинках маршрутних транспортних засобів та біля місця виконання дорожніх робіт. За порушення цих вимог передбачено штраф у розмірі 340 грн.

Під час зупинки в забороненому місці водію необхідно прибрати автомобіль. Проте в ПДР не зазначені конкретні часові рамки для цього.

Якщо транспортний засіб неможливо прибрати з певної причини, водієві потрібно ввімкнути аварійну світлову сигналізацію. Так автомобіль легше помітити іншим учасникам руху.

Причинами вимушеної зупинки у забороненому місці може бути поломка авто або погіршення стану здоров'я водія. Ці обставини слід пояснити інспекторам. Якщо ж поліцейські наполягатимуть на штрафі, водієві потрібно описати причини зупинки у письмовій формі.

Чи може поліція оштрафувати водія за поломку габаритних вогнів на автомобілі

Під час поїздки на автомобілі водії можуть зіткнутися з непередбаченими поломками. Юристи розповіли, чи можуть поліцейські оштрафувати за несправність габаритних вогнів.

В Україні передбачено штраф у розмірі 340 грн за керування автомобілем з несправними габаритними вогнями. У разі повторного порушення протягом року водія можуть позбавити прав на строк від 3 до 6 місяців.

Перед поїздкою водієві необхідно перевірити технічний стан свого автомобіля. Проте поломка може виникнути під час руху.

У разі несправності габаритних вогнів, водій повинен усунути поломку на місці. Якщо це неможливо, йому потрібно вирушити до місця стоянки або ремонту за коротким маршрутом.

Під час руху необхідно увімкнути аварійну світлову сигналізацію. Так іншим учасникам руху легше помітити авто.

Чи матиме водій штраф у разі поломки, залежить від його пояснень інспектору. Якщо він не знав про несправність та після розмови з правоохоронцями збирається відремонтувати габаритні вогні, покарання можна уникнути.

Раніше ми писали, що в Україні водія виправдали за їзду на автомобілі без прав. Також ми повідомляли, чи можна їздити на "євробляхах" в Україні та чи варто їх купувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.