Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Яке покарання може отримати водій за керування авто невідповідної категорії

Кожен транспортний засіб відповідає певній категорії у водійському посвідченні

Фото: Головний сервісний центр МВС, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деяким водіям загрожує штраф у розмірі 3400 грн

Фото: Головний сервісний центр МВС, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі водії не звертають увагу на відповідність категорії транспортного засобу та посвідчень водія. За таке порушення в Україні передбачено покарання.

Про це розповіли на сайті Дорожній адвокат.

В Україні за керування авто, категорія якого не відповідає посвідченню водія, передбачено штраф у розмірі 3 400 грн. Тому потрібно завжди перевіряти їхню відповідність.

Найбільше питань у водіїв викликає розподіл категорій "А", "B", "С", "D" на підкатегорії. Наприклад, права з категорією "А" не дозволяють керувати мопедом, а в категорію "D" не входять мікроавтобуси з 12 посадковими місцями.

Категорії транспортних засобів за посвідченнями водія:

  • А1 – двоколісні або триколісні транспортні засоби з двигуном об'ємом до 50 куб. сантиметрів чи електромотором потужністю до 4 кВт;
  • А – мотоцикли та інші двоколісні транспортні засоби з двигуном об'ємом 50 куб. сантиметрів та більше або електромотором потужністю 4 кВт та більше;
  • В1 – триколісні та чотириколісні транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кг;
  • В – автомобілі, дозволена максимальна маса яких не перевищує 3,5 тонни з не більш як дев'ятьма посадковими місцями;
  • С1 – автомобілі, які призначені для перевезення вантажів з дозволеною максимальною масою від 3,5 до 7,5 тонни;
  • С – автомобілі, які призначені для перевезення вантажів з дозволеною максимальною масою понад 7,5 тонни;
  • D1 – автобуси, які призначені для перевезення пасажирів з не більш ніж 17 посадковими місцями;
  • D – автобуси, які призначені для перевезення пасажирів з більш ніж 17 посадковими місцями;
  • ВЕ, С1Е, РЄ, D1E, DE – транспортні засоби з тягачем категорії В, С1, С, D1 або D;
  • Т – трамваї та тролейбуси.

Якщо категорія у посвідченні водія не відповідає типу транспортного засобу, зазначеному у свідоцтві про його реєстрацію, існує ризик отримати штраф. Експерти рекомендують уважно ознайомлюватись з усіма правилами керування транспортними засобами.

Чи можуть водія оштрафувати за відсутність аптечки чи вогнегасника в авто

В Україні деякі водії стикалися зі штрафами за відсутність аптечки та/або вогнегасника в автомобілі. Юристи відповіли, чи таке покарання є законним.

У ПДР сказано, що експлуатація авто за відсутності медичної аптечки, робочого вогнегасника та знаку аварійної зупинки не рекомендується. За це поліцейські часто штрафують водіїв на 340 грн.

За словами юристів, відсутність в авто аптечки, вогнегасника та знака аварійної зупинки не є технічною несправністю. Тому його експлуатацію не заборонено.

Штраф за відсутність перерахованих вище предметів в авто загрожує лише водіям, які надають послуги з перевезення пасажирів. За перше порушення доведеться заплатити 680 грн, а за повторне порушення передбачено інше покарання – позбавлення посвідчення водія на строк від 3 до 6 місяців.

Варто зазначити, що аптечка, робочий вогнегасник і знак аварійної зупинки є важливими предметами, які можуть врятувати життя. Рекомендується завжди возити їх із собою.

Раніше ми писали, кому дозволено їздити на авто без страхового поліса. Також ми повідомляли, як не отримати штраф за вимушену зупинку авто в недозволеному місці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.