Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Які штрафи за порушення ПДР можна сплатити зі знижкою: відповідь юристів

Українці можуть сплатити деякі штрафи за порушення правил дорожнього руху зі знижкою 50%

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Знижка поширюється не на всі штрафи за порушення ПДР

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі штрафи за порушення ПДР можна сплатити зі знижкою 50%. Юристи поділилися, у яких випадках автомобілісти можуть заощадити.

Про це розповіли на сайті Дорожній адвокат.

Українці мають право сплатити штрафи за порушення ПДР зі знижкою 50% протягом 10 днів з дня вручення чи відмови від вручення постанови. Проте для цього існують певні умови.

Зі знижкою можна сплатити лише штрафи за перевищення швидкості, яке було зафіксоване камерами автоматичної фіксації. Також це правило поширюється на порушення умов паркування або стоянки, зафіксованих у режимі фото- або відеозйомки.

Штрафи за порушення правил дорожнього руху, які були зафіксовані правоохоронцями особисто на місці зупинки авто, не можна сплатити зі знижкою. У бланку постанови не буде вказано можливості користуватися знижкою.

Варто зазначити, що оплата 50% від штрафу за порушення ПДР, на який не поширюється знижка, загрожує водію збільшенням суми штрафу. У разі відмови від оплати може бути накладено арешт на банківські рахунки та майно.

В Україні змінилася вартість первинної реєстрації автомобіля

З 2024 року в Україні змінилася сума сплати пенсійного страхування при першій реєстрації транспортного засобу. Це пов'язано зі збільшенням прожиткового мінімуму.

Прожитковий мінімум в Україні наразі становить 3028 грн. Під час першої державної реєстрації автомобіля сплачується обов'язкове державне пенсійне страхування. Це правило не поширюється на електричні моделі.

Розмір податку становить:

  • 3% – при вартості автомобіля не вище за 165 розмірів прожиткового мінімуму;
  • 4% – при вартості автомобіля від 165 до 290 розмірів прожиткового мінімуму;
  • 5% – при вартості автомобіля від 290 розмірів прожиткового мінімуму.

Вартість транспортного засобу визначається відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості або інших документів, що підтверджують цю ціну. Пенсійне страхування сплачується на бюджетні рахунки.

Раніше ми повідомляли, що у "Дії" з'явиться нова послуга для водіїв. Також ми писали, як захистити свій транспортний засіб від автокрадіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.