Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Забруднені номерні знаки на авто: у яких випадках передбачено штраф

У деяких випадках водіїв не можуть покарати за поїздку на автомобілі із забрудненими номерними знаками

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Водія можуть оштрафувати лише за дотримання певних умов

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні за їзду на автомобілі із забрудненими номерними знаками передбачено штраф. Проте у деяких випадках водії можуть уникнути покарання.

Про це розповіли на сайті Дорожній адвокат.

Забрудненими вважаються номерні знаки, які покриті снігом, брудом чи іншими речовинами. У такому випадку символи на них неможливо прочитати з відстані 20 метрів.

За подібне порушення в Україні передбачено штраф у розмірі 1190 грн. Попри це, є винятки.

У яких випадках водія не можуть оштрафувати за їзду автомобілі із забрудненими номерними знаками?

Якщо на номерних знаках є бруд або сніг, але символи на них можна прочитати з відстані від 20 метрів, то вони не вважаються забрудненими. Оцінка читабельності проводиться особисто інспектором у присутності водія та з фото- або відеофіксацією.

Також важливо те, чи навмисне водій їздить на авто із забрудненими номерними знаками. Якщо інспектору не вдасться довести це, такий штраф не вважається законним.

Якщо водію було виписано штраф, але він не їздив на автомобілі із забрудненими номерними знаками, він може оскаржити рішення інспектора в суді. Інакше треба сплатити його.

У "Дії" з'явиться нова послуга для водіїв

Верховна Рада отримала на розгляд проєкт закону №10380. Їм пропонується додати послугу розмитнення автомобіля в "Дії".

У Міністерстві цифрової трансформації України поділилися, що нова послуга дозволить знизити ризик корупції під час державної реєстрації транспортного засобу. У разі ухвалення законопроєкту українці зможуть подавати електронну митну декларацію через "Дію".

Також буде створено електронну базу даних митної вартості автомобілів, яку сформує Міністерство цифрової трансформації. У ній буде міститися інформація про марку, модель, рік випуску, тип авто, обсяг його двигуна та інші дані.

Весь процес розмитнення проходитиме в онлайн-форматі. "Дія" допоможе заповнити митну декларацію.

Раніше ми повідомляли, що як захистити свій транспортний засіб від автокрадіїв. Також ми писали, що в Україні змінилася вартість первинної реєстрації автомобіля.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.