Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Як продовжити термін служби двигуна автомобіля: поради для водіїв

На стан двигуна впливає безліч факторів, більшість з яких залежить від водія

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ці поради допоможуть продовжити ресурс двигуна авто

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Двигун автомобіля, як і будь-який інший механізм, рано чи пізно виходить з ладу. Проте цей процес можна відстрочити, якщо правильно експлуатувати та обслуговувати авто.

Редакція сайту Pro Гроші розповість, як продовжити термін служби двигуна автомобіля та уникнути дорогого ремонту.

На стан двигуна впливає багато факторів. Насамперед це те, як власник експлуатує свій автомобіль.

Часто можна зустріти автомобілі, які проїхали сотні тисяч кілометрів без серйозних поломок. У інших водіїв аналогічні моделі виходять з ладу вже в перший рік експлуатації.

Важливо пам'ятати, що будь-який автомобіль необхідно регулярно обслуговувати. В іншому випадку двигун вийде з ладу набагато швидше.

Як продовжити термін служби двигуна автомобіля?

Водій
Водій
Фото: Pexels

"Обкатка" нового авто

Якщо ви купили новий автомобіль, то спочатку його необхідно "обкатати". Перші кілька тисяч кілометрів потрібно їздити максимально плавно та уникати великих навантажень на двигун.

Також варто уникати надто низьких навантажень. Швидкість руху не має бути однаковою протягом тривалого часу.

Температурний режим

У жодному разі не перевищуйте допустимі температури роботи двигуна. Через це системи охолодження можуть вийти з ладу, що призведе до інтенсивного зношування двигуна.

Перед початком руху слід прогріти двигун до оптимальної температури. Це дозволить знизити теплове навантаження на сталеві та чавунні деталі.

Крім цього не варто забувати про своєчасну заміну охолоджуючої рідини. Рекомендується міняти її кожні 40 000 – 45 000 кілометрів пробігу.

Температура оливи

Слід регулярно перевіряти рівень моторної оливи. Експерти радять робити це щотижня та замінювати її після 10 000 – 15 000 кілометрів пробігу.

Зверніть увагу на те, яку оливу рекомендує виробник для конкретної моделі авто. Рекомендується уникати підробок та заливати тільки якісну рідину.

Регулярне технічне обслуговування

Періодичність технічного обслуговування повинна відповідати рекомендаціям виробника. Можна звертатися до СТО частіше, якщо ви підозрюєте, що з вашим автомобілем щось не так.

Важливо не забувати регулярно міняти фільтри. Наприклад, несправний повітряний фільтр пропускатиме менше повітря в паливну суміш, через що потужність двигуна знизиться, а витрата пального стане вищою.

Свічки запалювання також потрібно регулярно міняти. Не забувайте про промивання системи упорскування та регулювання несправних приводних ременів.

Правильний вибір пального

Неякісне пальне може значно скоротити термін служби двигуна. Тому слід заправлятися лише на перевірених АЗС.

Якщо заправити автомобіль пальним з нижчим октановим числом, ніж рекомендує виробник, це може викликати детонацію пального в циліндрі. Це призводить до збільшення навантаження двигуна.

На яких АЗС заправляють неякісним "зимовим" дизелем

Експерти з Інституту споживчих експертиз проаналізували "зимове" дизельне пальне. Вони вивчили зразки, отримані від найбільших мереж АЗС в Україні.

Для дослідження експерти використали 14 зразків стандартного дизельного пального від різних мереж АЗС. Їх порівняли із преміальним дизелем "Арктика".

Усі результати позначили трьома зонами: зеленою, синьою та червоною. До першої зони потрапило пальне, яке відповідає всім нормам, а до другої – зразки з деякими проблемами. Пальним з червоної зони не рекомендується заправляти автомобіль.

У зелену зону увійшло пальне з АЗС: WOG, AMIC, OKKO, KLO, PRIME, ZOG, PARALLEL, СНІРО та UPG. У синю зону потрапили зразки від мереж: ФАКТОР, SHELL та УКРНАФТА. Найгірші результати показало пальне з АЗС: U.GO, БРСМ-НАФТА, ANP, MARSHALL, LUXWEN, ДНІПРО-НАФТА, BILL OIL, ЕНЕРГО-ЕКСПОРТ та ПАТРІОТ.

Раніше ми назвали найексклюзивніші автомобілі, які помітили в Україні у 2023 році. Також ми писали, що експерти назвали найкращі універсали 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.