Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Безпека на дорозі взимку: основні правила для водіїв під час холодів

Запам'ятовуючи та дотримуючись цих правил, водії можуть зменшити ризик аварій на дорогах

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Важливо дотримуватися ПДР

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Зима може створити небезпечні умови на дорогах через ожеледицю, снігопади та обмежену видимість. Водіям слід дотримуватись певних правил для безпеки на дорозі в зимовий період, аби не створити аварійних ситуацій, однак не всі керманичі про це памʼятають.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Важливо в будь-яку пору року дотримуватися ПДР, які затвердила Верховна Рада України. Однак іноді деякі правила діляться на сезонні. Наприклад, взимку треба памʼятати про:

  • Використання зимової гуми. Законодавство країни вимагає використання спеціальної зимової або шипованої гуми під час снігопадів або ожеледиці.

  • Підтримання безпечної відстані. Зимові умови знижують зчеплення шин з дорогою, тому важливо дотримуватись безпечної відстані між автомобілями.

  • Увімкнення фар.Умови обмеженої видимості в зимовий період можуть зробити ваш автомобіль менш помітним. Увімкніть фари, щоб забезпечити кращу видимість для інших водіїв.

  • Обережна їзда. Зменште швидкість руху, особливо на слизьких або сніжних ділянках дороги. Це дозволить вам краще контролювати автомобіль та вчасно реагувати на небезпеку.

  • Підготовка до поїздок. Перевірте автомобіль на наявність рідини для омивачів, антифризу, стан батареї та функціонування опалювання. Також слід мати при собі необхідні предмети для виживання у випадку аварії (комплект першої допомоги, теплий одяг, їжа, вода, світлові сигнали, і т.д.).

  • Уважність на дорозі. Будьте пильні на можливі перешкоди на дорозі, такі як гірські сніги, обвали, обмерзання мостів, а також на дії інших водіїв.

  • Врахування погодних умов. Перед виїздом враховуйте прогноз погоди та дорожні умови. Якщо умови дуже погані, можливо, варто відкласти поїздку або шукати альтернативний маршрут.

Запам'ятовуючи та дотримуючись цих правил, водії можуть зменшити ризик аварій та забезпечити свою та інших учасників дорожнього руху безпекою під час зимових умов.

Які найпоширеніші помилки водіїв на дорогах взимку

Ми вже розповідали про те, що насправді не всі водії повністю очищають лобове скло від снігу. Взимку за ніч на лобовому склі може утворитися шар льоду чи його просто засипле снігом. Однак іноді водіям не хочеться його прибирати або вони банально не мають часу на це.

Звісно, що саме це і може в майбутньому призвести до аварійної ситуації чи дорожньо-транспортній пригоді. А от більше інформації про інші помилки водіїв взимку на дорогах ви можете прочитати тут.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав вам про те, як водіям не залити "бодягу" в бак автівки. Також ще ми писали про те, які АЗС торгують неякісним пальним.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.