Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Бензинове свавілля: які українські АЗС продають "бодягу"

Насправді це чимала загроза, за словами експертів, адже є небезпечні сполуки, від яких утворюється нагар та відбувається перегрів двигуна

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть купити "бодягу"

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні є кілька стандартів пального, однак іноді навіть цей факт не зупиняє українські АЗС, які починають "бодяжити" сировину. Наприклад, цього разу експерти знайшли домішки на кількох заправках і запевнили, що це пальне не відповідає стандартам ДСТУ.

Це дослідження провів Інститут споживчих експертиз.

За словами експертів, у MARSHALL, ВЕСТА, NPG та УКРПЕТРОЛЬ октанове число виявилося набагато нижчим від необхідного – від 92 до 93 одиниць. Це означає, що дане пальне саморобне і його виготовили в кустарних умовах.

Але експерти знайшли й "рекордсменів", адже суміш, куплена на АЗС RUR в Кіровоградській області – 78,8 одиниці! Не відстала і "діжка" у Києві – 85,8 одиниці. Так дійсно ці заправки ставили ціну на 10 гривень меншу, менше від конкурентів. Однак заправляти машину цим пальним просто небезпечно.

"Це серйозне порушення, оскільки двигуни сучасних автомобілів чітко налаштовані відповідний рівень октанового числа. Заправка бензином зі зниженим октаном як мінімум збільшить витрату палива та зменшить потужність двигуна, а як максимум може призвести до тотальної поломки паливної апаратури", – йдеться у повідомленні.

Що стосується шкідливої для екології та повітря сірки, то тут експерти помітили перевищення у 27 в зразку БРСМ НАФТА (277 мг/кг при нормі не більше 10). Але і тут виявився "рекорд", адже кількість сірки у пробі УКРПЕТРОЛЬ перевищує норму в 64 рази, тобто 640 мг/кг.

Також експерти запевняють, що найбільшою проблемою виявився:

  • вміст бензолу;

  • дворазове і більше перевищення допустимого рівня цієї токсичної речовини виявлено абсолютно у всіх аутсайдерів.

Так, в зразку бензину А95, який було придбано на АЗС мережі RUR, в лабораторії знайшли 10,2 %. Важливо памʼятати, що це небезпечна сполука, від якої утворюється нагар та відбувається перегрів двигуна.

Скільки коштуватиме пальне в грудні

Раніше в коментарі сайту Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко розповів про те, що водіям варто очікувати здешевшання всього виду пального. Менше буде коштувати навіть автомобільний газ.

Відбуватиметься це через те, що нам почали більше експортувати ресурсу. А от блокування кордону, про яке всі постійно говорять, лише уповільнило прохід автогазу, а не зупинило його повністю.

Однак Олександр Сіренко попереджає, що здешевшання варто очікувати не швидко, а скорше за все через тиждень. Більше про це читайте в нашому ексклюзивному матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що до кінця року варто чекати сюрпризів і розповідали, що буде з цінами на пальне в Україні. Також ми повідомляли, чим загрожує продаж авто без дозволу одного з подружжя.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.