Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Низьких цін вже не буде? Скільки коштує пальне 5 січня

Через валютний курс та ціни на нафту українцям варто очікувати подорожчання сировини

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні нові ціни на АЗС

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне через велику кількість факторів постійно змінюють свої ціни. Якщо до цього сировина здебільшого дешевшала, то за цю добу українці можуть помітити здорожчання.

Про це свідчать дані Консалтингової групи А-95.

Станом на 5 січня середня вартість різних видів пального в Україні становить:

  • бензин А-95 преміум – 54,54 грн/л;

  • бензин А-95 – 51,41 грн/л (+0,039%);

  • бензин А-92 – 48,25 грн/л;

  • дизельне пальне – 51,41 грн/л (+0,020%);

  • автомобільний газ – 29,51 грн/л (-0,338%).

Бензин А-95 преміум та А-92не змінилися в ціні. Подорожчав бензин А-95 та дизельна пальне. А от автомобільний газ знову здешевшав.

Однак зверніть увагу, що всі відомості вказані в таблиці без урахування тимчасово окупованих територій. Через повномасштабну війну невідома інформація про на сировину в Криму, Севастополі й частині Донбасу.

Коли в Україні пальне почне дорожчати

Дещо раніше Дмитро Леушкін, засновник мережі АЗС Prime, висловив переконання, що ціни на автопаливо в Україні зростуть порівняно з поточними значеннями. Після тривалого періоду зниження вартості палива в Україні водії повинні бути готові до його подорожчання. Вартість сировини планується підвищити до рівня двох гривень за літр.

Це зміниться через валютний курс та ціни на нафту. Ця тенденція станеться після святкування Нового року, оскільки великі мережі АЗС утрималися від підвищення цін на пальне до кінця новорічних свят. Очікується, що ціни на сировину на ринку стрімко піднімуться наближене до 8 січня.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше інформації ви знайдете в нашому матеріалі за посиланням.

Які фактори впливають на ціноутворення пального

Ціноутворення пального визначається різноманітними факторами, серед яких:

  • Ціни на нафту.Головним чинником є вартість нафти на світовому ринку. Зміни у вартості нафти (барель) впливають на вартість виробництва пального.

  • Валютний курс. Зв'язок з цінами на валюту також має велике значення. Збільшення вартості долара чи євро може призвести до підвищення вартості пального в місцевій валюті.

  • Глобальні події. Кризи виробництва нафти, природні катастрофи, геополітичні конфлікти та інші глобальні події можуть спричинити різкі коливання цін на пальне.

  • Податки та акцизи. Рівень податків і акцизів, які додаються до ціни пального, також впливають на кінцеву ціну для споживача.

  • Попит та пропозиція. Зміни у попиті та пропозиції на ринку також впливають на ціни пального. Якщо попит перевищує пропозицію, ціни можуть підвищитися.

  • Сезонні фактори. Ціни на пальне можуть коливатися залежно від сезону: наприклад, підвищення вартості пального у зимовий період через більший попит на опалення.

Ці фактори спільно визначають ціни на пальне, і вони можуть змінюватися відразу або поступово впливати на кінцеву вартість для споживача.

Раніше ми писали, що чекає на українських водіїв у 2024 році. Також ми повідомляли, що в Україні вперше помітили оновлений електромобіль Tesla Model 3.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.