Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Подорожчання неминуче: українські АЗС оновлять ціни на автомобільне пальне

Через напружену ситуацію в Червоному морі вартість пального на українських АЗС може збільшитись

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Пальне може подорожчати вже в найближчі кілька тижнів

Фото: Unsplash, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні в найближчі 2-3 тижні можуть збільшитись ціни на автомобільне пальне. Експерт пояснив, з чим пов'язане подорожчання.

Про це розповів директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн в ефірі телемарафону.

Сергій Куюн заявив, що в Україні вартість пального може збільшитись приблизно на 2 грн за літр через події у Червоному морі. Він зазначив, що мережі АЗС економсегмента щодня підіймають ціни на 30-50 копійок.

Хусити атакують цивільні судна у Червоному морі, через що почала зростати закупівельна вартість пального. На початку року ресурс закуповували по 77 доларів за барель, а зараз ціна збільшилася до 83 доларів.

Україна імпортує пальне за світовими цінами. Тому закупівельна вартість почала зростати.

Експерт вважає, що поки що ситуація не критична. Якщо нічого не зміниться, то подорожчання понад 2 гривні за літр не відбудеться.

Директор Консалтингової групи "А-95" додав, що українці в середньому переплачують по 6-7 гривень за кожен літр пального через нову "військову" логістику. За його словами, після завершення війни бензин та дизель сильно подешевшають.

Чи загрожує Україні дефіцит пального через активну роботу аграріїв

Аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко розповів, чи варто й цього року чекати дефіциту та зростання цін на автомобільне пальне. Він заявив, що ринок вже готується до аграрного періоду.

За словами експерта, в Україні відпрацьовано маршрути постачання пального. Воно вже законтрактоване та дефіцит не загрожує українським АЗС.

У разі стабільного зовнішнього ринку та продовження підтримки країн-партнерів можна навіть очікувати на оптові ціни на бензин і дизель у районі 40 гривень за літр. Ціни вищі за 47 гривень за літр пального на українських АЗС не очікуються.

Які фактори впливають на вартість пального:

  • ціни на нафту;
  • податки та акцизи;
  • попит і пропозиція;
  • курси валют.

Всі ці фактори неабияк впливають на вартість сировини. Тому визначити точну вартість пального на майбутнє не так просто.

Раніше ми повідомляли, скільки коштуватиме пальне у лютому та на початку весни. Також ми писали, як зміниться вартість пального в лютому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.