Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Реальна картина на ринку: чому ціни на пальне в Україні відрізняються на кожній АЗС

Насправді на те, що ціни різняться на кілька гривень, впливають одразу кілька факторів

Фото: УНІАН, pexels Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів про реальну вартість пального

Фото: УНІАН, pexels Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне оновлюють щодня. Залежать вони від кількох факторів. Однак іноді вартість сировини може відрізнятися навіть на сусідніх заправках у 5 чи 10 гривень за літр. Звідси у водіїв виникає питання про те, а скільки ж насправді має коштувати пальне, адже надто просто АЗС пішли на таке зменшення ціни.

Про те, яка сьогодні реальна ціна сировини, у коментарі виданню "Український тиждень" розповів директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Перша причина, через яку на АЗС можуть "скакати" ціни – податкове навантаження. Іноді воно відрізняється у мережах у десятки разів. А іноді, за словами експерта, це свідчить про бажання деяких компаній приховувати реальні прибутки, а тому мінімізувати податкові платежі.

"З одного боку, вони скаржаться на важкий реальний стан справ та відсутність доходів. З іншого боку – з легкістю на кілька днів пропонують знижки від 5 гривень на літрі пального. Звісно, ​​це свідчить про конкуренцію на українському ринку. Однак ситуація є показовою: заправки можуть доплатити до бюджету 1–1,5 гривні за кожен літр пального", — додав Куюн.

Та, за словами експерта, мережі АЗС могли б зробити знижки меншими, а різницю віддати до бюджету, який поповнюється коштом єдиного джерела – податків, адже вони є єдиним джерелом фінансування оборонного сектору. Та поки ще багато бізнесменів це не усвідомили, наголосив експерт.

Куюн повідомив, що підвищені податки сплачують автозаправні станції (АЗС), які реалізують паливо за підвищеними цінами. Однак постійним клієнтам надається можливість придбати пальне зі знижкою 3-4 гривні за літр, що відображає високу ціну порівняно з іншими АЗС, що не пропонують таких знижок клієнтам.

"Це – ринок, а тому деякі намагаються залучити клієнтів низькою ціною або знижками, тоді як інші – за допомогою сервісу та супутніх послуг на заправних станціях. Якщо відкинути всі маркетингові прийоми, то ціни на заправках будуть відрізнятися максимум на 2 гривні за літр палива", - зазначив експерт.

Чи подешевшає пальне для українців у грудні

Раніше в коментарі сайту Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко розповів про те, що водіям варто очікувати здешевшання всього виду пального вже цього місяця. Менше буде коштувати навіть автомобільний газ, вартість якого майже щодня стабільно лише підіймалась. Наприклад, остання сировина буде падати в ціні дещо повільніше. Все завдяки тому, що Україні почали більше експортувати ресурсу. А от блокування кордону поляками ніяк не вплине поки на український ринок.

Зверніть увагу, що здешевшання варто очікувати не швидко, а скоріше за все через тиждень. Про ситуацію з дизелем та бензином читайте в нашому ексклюзивному матеріалі за посиланням.

Раніше ми вже писали, який насправді термін придатності у бензину. Також ми розповідали про топ-5 бюджетних авто, які можуть сподобатися українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.