Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

В Україні оновили вимоги до пального Євро-3 і Євро-4: що змінилося

Розповідаємо, до яких змін на паливному ринку призведе рішення Кабінету міністрів України

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні заборонили продавати бензин Євро-3 та Євро-4

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні під забороною опинився бензин, який не відповідає екологічному стандарту "Євро-5". Зміни впроваджують зважаючи на критичну ситуацію, яка склалася на паливну ринку у зв'язку з війною.

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі постійний представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

"Внесено зміни до Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив, зокрема, в частині відновлення дії вимог щодо якості пального на рівні не нижче Євро-5", – зазначив він у своєму повідомленні.

Водночас у пояснювальній записці до проєкту йдеться, що Кабмін України своєю постановою від 13 травня 2022 року №570 змінив Технічний регламент, які містив дозвіл на введення в обіг та надання на ринку автомобільних бензинів та дизельного пального за екологічним класом Євро-3 і Євро-4 до моменту, коли в Україні скасують воєнний стан.

Також знову вважається актуальною директива Європейського союзу, яка забороняє продавати етилований бензин. Також з'явилися вимоги до палива, яке використовується у дорожніх транспортних засобах і недорожній рухомій техніці (включно з суднами внутрішнього плавання), сільськогосподарських і лісогосподарських тракторах і рекреаційних суднах.

Ці зміни мають допомогти виправити критичну ситуацію із забезпеченням паливом, яка виникла через руйнування нафтобаз, нафто- та газопереробних заводів, а також блокування традиційних шляхів постачання нафтопродуктів, внаслідок збройної агресії Росії. При цьому зазначається, що станом на зараз на паливному ринку панує стабільність.

"Вже запрацювали нові маршрути постачання нафтопродуктів, а учасники ринку мають довгострокові контракти з європейськими виробниками та міжнародними трейдерами. Задовольняються потреби економіки держави, ЗСУ та інших споживачів бензинами та дизельним паливом належної якості та в необхідному обсязі", – йдеться у документі.

Що відбувається з цінами на бензин 23 січня

Як свідчать дані Консалтингової групи А-95,

  • середня вартість автомобільного пального є наступною:
  • бензин А-95+ – 54,32 грн/л;
  • бензин А-95 – 50,96 грн/л (-0,098%);
  • бензин А-92 – 47,32 грн/л (-0,106%);
  • дизельне пальне – 50,99 грн/л (-0,039%);
  • автомобільний газ – 27,75 грн/л (-0,108%).

На думку експертів, ціни на пальне знижуватимуться, ймовірно, до кінця зими. Але вже на весні в Україні може сильно подорожчати автогаз.

Раніше ми писали, як витрачати менше пального, якщо автомобіль перевозить вантаж. Також ми розповідали, скільки доведеться заплатити, якщо потрібно перевезти автомобіль на поїзді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.