Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Ціни на АЗС невпинно "падають": скільки коштує бензин 16 січня

Через повномасштабне вторгнення відсутня інформація щодо видобутку сировини в кількох регіонах

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні нові ціни на пальне

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне в Україні кожного дня зазнають змін. Якщо раніше у більшості випадків люди бачили лише здорожчання сировини, то наразі тенденції змінюються і вже протягом кількох останніх місяців ціни лише падають. Так сталося і цієї доби.

Про це свідчать дані Консалтингової групи А-95.

Станом на 16 січня середня вартість різних видів пального в Україні становить:

  • бензин А-95 преміум – 54,42 грн/л;

  • бензин А-95 – 51,16 грн/л (-0,059%);

  • бензин А-92 – 47,80 грн/л (-0,021%);

  • дизельне пальне – 51,20 грн/л (-0,020%);

  • автомобільний газ – 28,32 грн/л (-0,632%).

Вже другий день поспіль незмінною залишається ціна на бензин А-95 преміум. А от всі інші види пального продовжують дешевшати. Проте слід звернути увагу, що усі дані, представлені у таблиці, не враховують тимчасово окупованих територій. Внаслідок повномасштабної війни відсутня інформація щодо видобутку сировини в Криму, Севастополі та окремих частин Донбасу.

Як водіям економити пальне

Для економії водії можуть враховувати наступні поради:

  • Правильне технічне обслуговування. Регулярно перевіряйте й обслуговуйте автомобіль, зокрема, системи пального, фільтри та тиск у шинах.

  • М'яка їзда. Уникаючи стрибків та гострих прискорень, ви можете зменшити споживання пального. Використовуйте плавні маневри та робіть зупинки та прискорення поступово.

  • Використання круїз-контролю. На відкритих ділянках шляху використовуйте круїз-контроль для підтримання сталої швидкості.

  • Зменшення завантаження авто. Уникайте перевантаження автомобіля, оскільки більше ваги потребує більше пального.

  • Відключення двигуна на холостому ходу. Якщо очікуєте тривалий час, вимикайте двигун, а не залишайте його працюючим на холостому ходу.

  • Використання клімат-контролю розумно. Використовуйте кондиціонер та обігрівач розумно, оскільки вони можуть впливати на витрати.

  • Регулярне планування маршрутів. Плануйте свої маршрути так, щоб уникати зайвих відстаней та заторів.

Ці прості звички можуть сприяти ефективнішому використанню пального та зменшенню витрат на пальне.

Чи є у бензину термін придатності

Раніше ми вже розповідали, що згідно з сучасним ДСТУ, всі марки бензину мають гарантований термін придатності. Тобто, ви можете зберігати та використовувати сировину не більше ніж рік з дня виготовлення. Це пов'язано з тим, що бензин зараз додають різні присадки, які можуть вплинути на його довговічність.

А от спеціалізований бензин призначений виключно для спеціальних цілей. Тому ці види пального потенційно можуть зберігати довше. Якщо сировина прострочена, то вона набуває темного чи коричневого кольору.

Раніше ми вже писали, як водіям тепер легко оновити водійське посвідчення. Також ми пояснювали, що варто знати водіям, які займаються транспортуванням небезпечних вантажів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.