Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Ціни на бензин заграли по-новому: що відбувається на АЗС 21 грудня

Експерт запевняє, що автомобільний газ та бензин може подешевшати ще більше

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні оновились ціни на пальне

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні чималу кількість часу з повномасштабного вторгнення ціни на пальне постійно змінювалися. Здебільшого вони лише росли й досить рідко падали. Однак протягом останнього місяця ситуація змінилась. І вартість сировини продовжує дешевшати.

Про це свідчать дані Консалтингової групи А-95.

У списку, який буде вказано нижче, всі ціни вказані, як середні по всій Україні. Станом на 21 грудня вартість різних видів пального в Україні становить:

  • бензин А-95 преміум – 54,90 грн/л (-0,291%);

  • бензин А-95 – 51,93 грн/л (-0,211%);

  • бензин А-92 – 49,16 грн/л (-0,223%);

  • дизельне пальне – 52,11 грн/л (-0,192%);

  • автомобільний газ – 31,43 грн/л (-1,658%).

Також важливо розуміти, що дані вказані без урахування тимчасово окупованих територій. Ціни невідомі в кількох регіонах, а саме Криму, Севастополі та частині Донбасу.

Від чого залежить вартість пального

Ціноутворення пального залежить від різноманітних факторів, які включають, але не обмежуються:

  • Ціни на нафту. Оскільки бензин та дизельне паливо виробляються з нафти, ціни на цю сировину мають величезний вплив на вартість пального. Зміни цін на світових нафтових ринках можуть призвести до зростання або зменшення вартості пального.

  • Податки та акцизи. У багатьох країнах уряд встановлює податки та акцизи на пальне, які впливають на його кінцеву ціну. Чим вищий податок, тим вища вартість пального для споживача.

  • Попит та пропозиція. Зміни у попиті на пальне, викликані економічними факторами, такими як зростання економічної активності або вплив погодних умов на сільське господарство, можуть призвести до коливань цін.

  • Курси валют. Ціни на пальне можуть коливатися залежно від валютного курсу. Якщо валюта країни, яка імпортує пальне, втрачає вартість в порівнянні з іншими валютами, це може підвищити ціни на імпортне паливо.

  • Геополітичні фактори. Конфлікти у виробництві нафти, санкції нафтових експортерів, а також зміни політики країн-експортерів можуть також впливати на ціни на нафтопродукти.

Отже, ціноутворення пального – це складний процес, що визначається різними економічними, політичними та географічними чинниками, що взаємодіють у світовому ринку енергоресурсів.

Наприклад, раніше ми вже писали про те, що в Україні може відбутися зниження цін на пальне вже до кінця 2023 року. Про це повідомив Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн. Автогаз може подешевшати до 30 грн за літр, а бензин коштуватиме менше ніж 50 грн/літр. Більше – тут.

Раніше ми вже писали, який насправді термін придатності у бензину. Також ми розповідали про топ-5 бюджетних авто, які можуть сподобатися українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.