Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Українські АЗС оновили ціни на пальне – скільки коштує бензин 30 січня

На заправках здешевшала сировина, однак деякі її види навіть навпаки додали в ціні

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні нова вартість пального

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У передостанній день січня на українських АЗС знову нові ціни на пальне. Протягом доби водії можуть помітити здешевшання деяких видів сировини, однак також відбулося і незначне подорожчання.

Про це свідчать дані Консалтингової групи А-95.

В Україні 30 січня оновили свою вартість майже всі види пального. Середня вартість різних видів сировини наступна:

  • бензин А-95 преміум – 54,25 грн/л;

  • бензин А-95 – 50,75 грн/л (-0,020%);

  • бензин А-92 – 47,01 грн/л (+0,064%);

  • дизельне пальне – 50, 83 грн/л (+0,039%);

  • автомобільний газ – 27,51 грн/л (-0,109%).

Важливо, що інформація вказана без урахування тимчасово окупованих українських територій, адже наразі там ситуація з сировиною невідома. Йдеться про Крим, Севастополь та окремі частини Донбасу.

Чому в Україні може дорожчати пальне

Це може залежати від різних факторів, наприклад:

  • Зростання цін на світових ринках. Ціни на нафту та інші енергетичні ресурси можуть змінюватися через геополітичні події, погодні умови, попит та пропозицію на світових ринках.

  • Курсові коливання. Зміни в обмінному курсі також можуть впливати на ціни на пальне, оскільки багато країн імпортують нафту та нафтопродукти.

  • Податки та акцизи. Зміни в податках та акцизах на пальне можуть призвести до збільшення його вартості для споживачів.

Найчастіше ці зміни відбуваються під час глобальних економічних змін, криз або конфліктів, коли ціни на нафту різко змінюються. Також, в Україні ціни на пальне можуть змінюватися внаслідок внутрішніх економічних факторів, рішень уряду щодо регулювання цін чи подій на фронті.

У який сезон пальне дорожчає найбільше

Сировина, ще до повномасштабного вторгнення, коштувала найбільше зазвичай у літній період. Це пов'язано з кількома факторами:

  • Збільшений попит. У цей час багато людей подорожували, а тому збільшувався і попит на пальне для автотранспорту та інших видів транспорту.

  • Вищий попит на авіаційне пальне. Літні місяці також містять великий обсяг подорожей повітряним транспортом, що призводить до збільшення попиту на авіаційне пальне.

  • Міжнародні події та відпустки. Влітку відбувається багато міжнародних подій, фестивалів та подорожей, що також збільшує попит на пальне.

Ці фактори сприяли найбільшому зростанню цін на пальне в літні місяці. Однак під час повномасштабної війни залишився актуальним лише перший пункт з цього списку. Адже навіть не дивлячись на воєнні дії влітку більшість продовжує подорожувати по більш-менш безпечних містах України, а ті, хто мають можливість, навіть виїжджають за кордон.

Раніше ми повідомляли, що у "Дії" з'явиться нова послуга для водіїв. Також ми писали, як захистити свій транспортний засіб від автокрадіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.