Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

Уряд хоче збільшити акциз на автогаз: чи готуватися до чергового здорожчання пального

За словами голови податкового комітету, ці змінені цифри будуть відповідати європейській практиці

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне можуть зрости

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне на українському ринку змінюються щодня. Останнім часом експерти прогнозували чимале здешевлення усієї сировини. Зміни стосувалися навіть автомобільного газу. Однак у 2024 році його вартість може досить сильно піднятися. Все тому, що влада у найближчі кілька місяців планує підвищити акциз на автогаз.

Про це розповів очільник Податкового комітету ВРУ Данило Гетманцев, пише Enkorr.

За його словами, питання підвищення акцизу на скраплений газ є перспективою кількох місяців. Зараз він надто низький.

"Близько 60 млрд грн акцизів і ПДВ становили надходження коштів у бюджет цього року. Єдиний аргумент, чому раніше акциз на газ був низьким, полягає в тому, що колись на ринку LPG були сильніші лобісти, ніж на ринку бензинів", – сказав Гетманцев.

Він відмітив, що важливо дотримуватися відношення в енергоефективності. У випадку, коли ця логіка застосовується до ціни на бензин у 213 євро за 1000 літрів, ціна на автогаз повинна становити приблизно 160-170 євро.

За словами голови податкового комітету, це відповідає європейській практиці. Раніше Гетманцев вже висловлював думку, що акцизи на автогаз слід підвищити. Ця ідея почала обговорюватися на рівні уряду.

Скільки коштуватиме пальне в грудні

Раніше в коментарі сайту Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко розповів про те, що водіям варто очікувати здешевшання всього виду пального. Впаде в ціні навіть автомобільний газ, який останнім часом лідирував у здорожчанні.

Експерт запевняє, що загалом європейський ринок свідчить про те, що ціни мають рухатися до низу. Це стосується саме бензину та дизелю. Підтвердженням цього була Чорна пʼятниця, адже саме тоді майже всі українські АЗС продавали пальне менше ніж 50 гривень за літр. За словами експерта, вже в найближчому майбутньому саме цієї позначки досягнуть майже всі заправки в Україні. Однак зверніть увагу, що це можливо лише у тому випадку, якщо ніякі інші фактори не погіршать ситуацію.

Дещо інша ситуація по автомобільному газу. Він також може здешевшати, але це відбуватиметься дещо повільніше, ніж з бензином та дизелем. Більше про це читайте в нашому ексклюзивному матеріалі за посиланням.

Надійне керування у снігопад

Ми вже писали про те, що коли на вулиці слизько та досить засніжено, то будь-які різкі рухи можуть порушити баланс стійкості автомобіля на дорозі. Адже саме так вам автомобіль може втратити зчеплення з дорогою.

Саме тому намагайтеся різко не розганяти та не гальмувати. Також не повертайте різко рульове колесо під час повороту. А от якщо ваш автомобіль має зимовий режим водіння, то обов’язково включіть його. Більше читайте тут.

Раніше ми розповідали, чому українцям не подобається зміни у процесі отримання водійських прав. Також ми писали про десять правил, які мають знати всі водії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.