Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

В Україні можуть зникнути АЗС? Чому бізнес стає неприбутковим

Падіння продажів бензину та газу неминуче, а от дизель поки що тримається, запевняє експерт

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українських АЗС може не більше не бути

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Автомобільний ринок розвивається, адже на ньому все більше зʼявляється електромобілів. Саме тому зʼявилась чимала загроза для звичайних АЗС, а все тому, що такий бізнес може просто стати неприбутковим.

Про це розповів директор групи компаній PRIME Дмитро Льоушкін.

"За час повномасштабної війни споживання палива дуже впало. По газу вдвічі, по бензину — наполовину. Ми всі вважали, і частково це вірно, що зниження пов'язане зі скороченням економічної активності, виїздом населення, мобілізацією. Але падіння прогресує, і тут виходить на сцену головний чинник — електроавтомобіль", – говорить експерт.

За його словами, 25% нових авто — вже лише електромобілі, однак на ринку не менше й гібридів.

"Якщо врахувати, що у 2034 році Європа погрожує припинити випускати авто з ДВЗ, то мимоволі напрошується питання: для кого будувати комплекси АЗС по 2−3 мільйони вічнозелених?", – додає експерт.

Виходить, що сьогодні бензин на трасах вже досить важко продавати. Дизель трохи продається, але лише завдяки фурам. Легкові автомобілі майже не купують пальне в таких місцях, адже цьому не сприяють блокпости, стверджує Дмитро Льоушкін.

Які висновки зробив експерт

  • Падіння продажів бензину та газу неминуче, а от дизель поки що тримається.
  • Щільність АЗС на одну особу в Україні – найвища у світі.
  • Нікому АЗС не будуть потрібні у 2040 році. Не винайдено жодної технології, що змусить їхати заряджати машину на АЗС, а не біля під'їзду ставити на ніч на зарядку.
  • Ближче до 2030 року на нас чекає крах ринку АЗС. Ще немає поки ідеї, що робити з цими "будівлями на трасі" та яку альтернативу вони можуть отримати. Кафе та магазини в такій кількості не потрібні, та й немає і зараз у них потреби.
  • На операторів більшості мереж АЗС чекає неминуче банкрутство вже найближчими роками, а боротьба за останнє місце під сонцем уже розпочалася.
  • Бізнесу АЗС залишилося менше ніж 20 років, принаймні бізнесу АЗС у такому вигляді, в якому він наразі існує.

Як зрозуміти, яке пальне підходить для вашого авто

Для цього вам слід перевірити декілька джерел інформації:

  • Першим кроком буде перегляд інструкції власника вашого автомобіля. Там зазвичай зазначена рекомендація щодо типу пального.

  • Часто на бензобаку або його ковпачку вказано рекомендований тип пального.

  • Ви також можете звернутися до виробника автомобіля або авторизованого дилера для отримання рекомендацій з використання пального.

  • Існують онлайн-ресурси та додатки, які можуть надати інформацію про рекомендоване пальне для конкретної моделі автомобіля.

  • Багато заправних станцій також надають інформацію про підхоже пальне для різних типів автомобілів.

Завжди важливо використовувати рекомендоване виробником пальне, щоб забезпечити оптимальну ефективність та тривалість роботи двигуна вашого автомобіля.

Раніше ми повідомляли, скільки коштуватиме пальне на початку весни. Також ми писали, як зміниться вартість пального в лютому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.