Головна Новини ПДР Огляди Електрокари АЗС

В Україні оновили ціни на пальне – скільки коштує бензин 3 січня

Варто очікувати, що незабаром українці зіткнуться з подорожчанням сировини, яке буде пов'язане з валютним ринком та цінами на нафту

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні нові ціни на пальне

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне в Україні навіть після новорічних свят не стали на паузу. Ба більше, сировина почала і далі дешевшати. Однак експерти запевняють, що скоро ця тенденція може завершитися.

Про це свідчать дані Консалтингової групи А-95.

У списку вказані ціни, як середні по всій Україні. Станом на 3 січня вартість різних видів пального в Україні становить:

  • бензин А-95 преміум – 54,54 грн/л (-0,018%);

  • бензин А-95 – 51,41 грн/л (-0,019%);

  • бензин А-92 – 48,26 грн/л (-0,021%);

  • дизельне пальне – 51,42 грн/л (-0,039%);

  • автомобільний газ – 29,66 грн/л (-0,236%).

Також слід зазначити, що ці відомості не враховуються для тимчасово окупованих територій. Інформація про ціни недоступна в деяких регіонах, таких як Крим, Севастополь і частини Донбасу.

В Україні "злетять" ціни на пальне

Раніше засновник мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін заявив, що в Україні вартість автомобільного палива стане вищою, ніж вона є зараз. Очікується середнє подорожчання до двох гривень за літр. Вже більше ніж місяць українські АЗС знижують ціни на пальне. Проте таке здешевлення буде не завжди на ринку.

Подорожчання буде пов'язане з валютним ринком та цінами на нафту. Така зміна відбудеться після новорічних свят.

Великі мережі АЗС не захотіли підвищувати ціни на пальне під Новий рік. Найімовірніше, вони змінять вартість бензину, дизеля та автогазу приблизно з 8 січня.

Від чого залежить вартість пального

Варто розуміти, що ціноутворення на пальне залежить від кількох факторів:

  • Вартість нафти. Оскільки багато видів пального виробляються з нафти, ціни на паливо можуть коливатися в залежності від цін на нафту на світовому ринку.

  • Податки та акцизи. У багатьох країнах держава встановлює податки та акцизи на пальне, що впливає на кінцеву ціну для споживача.

  • Попит та пропозиція. Зміни в попиті та пропозиції також можуть впливати на ціни пального. Наприклад, підвищений попит (наприклад, в сезони відпусток) може підвищити ціни.

  • Курс валют. Зміни в курсах валют також можуть впливати на ціни нафтопродуктів, оскільки нафта та газ торгуються в доларах США.

  • Політичні та геополітичні фактори. Конфлікти, війни, політичні рішення та геополітичні кризи у світі можуть мати великий вплив на ціни нафтопродуктів через можливість обмежень у виробництві або постачанні.

Ці фактори разом формують ринкову ціну на пальне, що може коливатися із часом в залежності від зміни цих умов. Однак і окремо вони можуть привносити зміни у вартість пального.

Раніше ми повідомляли, що в Україні може сильно подорожчати автогаз. Також ми писали, що чекає на водіїв у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.